ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ – ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 

Η θέρμανση δαπέδου παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντική ανάπτυξη.

 

Ο λόγος για την εκτεταμένη χρήση του συστήματος οφείλεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει έναντι όλων των υπολοίπων συστημάτων θέρμανσης.

 

Τα σημαντικότερα είναι:

 

 • Θερμική άνεση και ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας στον χώρο
 • Εξοικονόμηση ενέργειας και υψηλή απόδοση
 • Σύστημα χαμηλών θερμοκρασιών σε απόλυτο συνδυασμό με αντλίες θερμότητας
 • Εξασφαλίζει απόλυτη ελευθερία χώρων (δεν απαιτούνται θερμαντικά σώματα)
 • Ευχάριστη αίσθηση με θερμαινόμενα δάπεδα. Δυνατότητα αυτονόμησης ανά δωμάτιο
 • Καθαρή ατμόσφαιρα χωρίς μεταφορά σκόνης και υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • Δυνατότητα λειτουργίας σε δροσισμό (χωρίς της ύπαρξη ψυχρών ρευμάτων πχ κλιματιστικά)
 • Πλήρες πιστοποιημένο σύστημα υλικών και παροχής υπηρεσιών

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Το σύστημα δαπέδου ξηράς δόμησης εγγυάται τη βέλτιστη μεταφορά θερμότητας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος είναι το ιδιαίτερα χαμηλό πάχος του, μόλις 20mm και βάρος του, που δεν ξεπερνά τα 25 Kg/m2. Έχει κερδίσει έδαφος στην αγορά τα τελευταία χρόνια διότι είναι κατάλληλο για ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων, όπου το χαμηλό ύψος, το βάρος χωρίς την χρήση τσιμεντοκονίας και ο σύντομος χρόνος υλοποίησης είναι καθοριστικής σημασίας. Προσφέρει θερμική άνεση γρηγορότερα από τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης δαπέδου.

 

Διαθέτει επίσης σημαντικά πλεονεκτήματα χάρη:

 

 • Στη διαμορφωμένη με κόμβους ινο-γυψοσανίδα που επιτρέπει την τοποθέτηση σωλήνα σε οποιαδήποτε διάταξη
 • Στο πιστοποιημένο υλικό επικάλυψης που διασφαλίζει ομοιόμορφη μεταφορά θερμότητας

 

Εφαρμογή συστήματος σε τρία βήματα:

 

 • Οι διαμορφωμένες με κόμβους ινο-γυψοσανίδες εγγυώνται γρήγορη και σταθερή τοποθέτηση.
 • Ο πολυστρωματικός σωλήνας VarioProfile 11,6×1.5 Laser τοποθετείται με βηματισμό 10 cm, σε διάταξη “σαλιγκάρι ή μαίανδρο” .
 • Ακολουθεί η διάστρωση του υλικού επικάλυψης Filling Compound T7 σε ολόκληρη την επιφάνεια.

Πάνω στο ομοιογενές υπόστρωμα μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια η τελική επένδυση ακόμα και μετά από 24 ώρες.

Σύστημα θερμομόνωσης πλάκας κόμβων

 

Η θέρμανση δαπέδου με θερμομονωτική πλάκα κόμβων αποτελεί το σύστημα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης και στήριξης του σωλήνα. Πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωμένη πλάκα κόμβων με ενσωματωμένη θερμομόνωση EΡS120*-27mm η οποία καλύπτεται στην επάνω πλευρά από σκληρό πλαστικό (κατά DIN 18560).

Σε κάθε πλάκα κόμβων το σκληρό πλαστικό εξέχει στις δύο πλευρές της ώστε να μπορεί να κουμπώσει με την επόμενη. Εξασφαλίζοντας έτσι την πλέον σταθερή και ομοιογενή σύνδεση χωρίς μετατοπίσεις των πλακών. Το σκληρό πλαστικό μπορεί να διαχωριστεί από την μονωτική πλάκα, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα κάλυψης τυχόν σωλήνων ύδρευσης και καλωδίων.

Η ειδική κατασκευή των κόμβων εξασφαλίζει την ασφαλή συγκράτηση του σωλήνα με μικρότερη επιφάνεια επαφής.

 

Το σύστημα συνοδεύεται από τα απαραίτητα παρελκόμενα υλικά για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία, όπως:

 

 • Στοιχεία διάβασης με κατάλληλες βάσεις για κατασκευή ενδιάμεσων αρμών διαστολής
 • Στοιχεία σύνδεσης ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα ρετάλια μονωτικής πλάκας
 • Στοιχεία συγκράτησης σωλήνα για σταθερή τοποθέτηση ακόμη και για διαγώνια όδευση
 • Κορδόνι στεγανοποίησης για πλήρη στεγανοποίηση μεταξύ του περιμετρικού αρμού και της πλάκας

 

Ο σωλήνας της ενδοδαπέδιας θέρμανσης παράγεται από υπεροξειδικά εν θερμώ δικτυωμένο πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας PEXα-HD που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του DIN 16892 έχει αντοχή για συνεχή θερμοκρασία 90°C στα 6 bar πίεση. Καλύπτεται εξωτερικά από ειδικό φιλμ προστασίας (φράγμα οξυγόνου) για να ελαχιστοποιηθεί η διαπερατότητα στο οξυγόνο (κατά DIN 4726).

 

ΟΦΕΛΗ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Μηδενικές εκπομπές ρύπων, αφού δεν υπάρχει καύση κατά τη λειτουργία της αντλίας

 

Αθόρυβη λειτουργία (60db)

 

Χρησιμοποιούν φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό μέσο (R32)

 

Πολύ υψηλός βαθμός απόδοσης

Το σύστημα θέρμανσης με αντλία θερμότητας έχει σχετικά μικρό κόστος

 

Μικρός χρόνος απόσβεσης της επένδυσης ανάλογα την εγκατάσταση, 2-4 έτη

 

Μείωση του κόστους θέρμανσης έως και 65%

 

Μείωση στο ετήσιο κόστος συντήρησης του συστήματος θέρμανσης, αφού οι αντλίες δεν απαιτούν ετήσια συντήρηση

 

Δεν απαιτείται αρχικός προϋπολογισμός για τα ετήσια έξοδα θέρμανσης, όπως με ένα συμβατικό σύστημα

 

Ελάχιστες μεταβολές στο κόστος λειτουργίας, λόγω του ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια

Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση του συστήματος

 

Μεγάλο εύρος εφαρμογών για όλες τις απαιτήσεις του χρήστη και τις ιδιαιτερότητες της κάθε οικίας

 

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της εγκατάστασης αντλίας θερμότητας είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της οικίας, χωρίς να πραγματοποιηθεί αντικατάσταση των υφιστάμενων τερματικών μονάδων

 

Η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με αντλία θερμότητας είναι ιδανική για περιπτώσεις ανακαίνισης της οικίας και αντικατάσταση παλαιών λεβήτων

 

Η αντλία θερμότητας μπορεί να ενσωματωθεί στις υπάρχουσες σωληνώσεις θέρμανσης, κάτι το οποίο μειώνει το κόστος εγκατάστασής της, αφού δεν απαιτείται η κατασκευή νέου δικτύου θέρμανσης (ανάλογα την περίπτωση), προσδίδοντας σημαντική προστιθέμενη αξία στο ακίνητό σας

 

Δυνατότητα λειτουργίας θέρμανσης και ψύξης με την ίδια μονάδα, υπό την προϋπόθεση ότι το σύστημα της οικίας είναι κατάλληλο και για ψύξη

 

Δυνατότητα συνδυασμού λειτουργίας με ηλιακό θερμοσίφωνα με σκοπό την οικονομικότερη λειτουργία για ζεστό νερό χρήσης

 

Ενσωματωμένη λειτουργία αντιστάθμισης με αποτέλεσμα την οικονομικότερη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης

 

Η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδυαστεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην οικία με σκοπό να επιτευχθεί ο μηδενισμός του κόστους θέρμανσης

ΤΙ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ?

Ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία απασχολεί τον κάθε ιδιοκτήτη είναι η επιλογή της σωστής ισχύος αντλίας θερμότητας για το σπίτι του.

 

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε μια πρώτη ένδειξη και εκτίμηση για την ισχύ της αντλίας θερμότητας που χρειάζεται ένα σπίτι 100m2. Σε καμία περίπτωση αυτή η πληροφορία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την μελέτη την οποία θα εκπονήσει ο μηχανολόγος μηχανικός, ο οποίος θα συμπεριλάβει και επιπλέον παραμέτρους όπως οι ανάγκες σας για ζεστό νερό, η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα κτλ.

 

Εάν επιλέξετε μια αντλία θερμότητας μεγαλύτερης ισχύος από αυτήν που χρειάζεστε, πέραν του μεγαλύτερου αρχικού κόστους κτήσης με το οποία θα επιβαρυνθείτε, την αναγκάζεται σε συνεχόμενες επανεκκινήσεις, με αποτέλεσμα να καταπονείται η αντλία και να αυξάνεται το κόστος λειτουργίας της.

Νεόδμητη κατοικία με καλές μονώσεις

& ενδοδαπέδια θέρμανση

8 Kw

Νεόδμητη κατοικία με καλές μονώσεις

& θερμαντικά σώματα καλοριφέρ

10 Kw

Παλαιά κατοικία με μέτριες μονώσεις

& ενδοδαπέδια θέρμανση

9 Kw

Παλαιά κατοικία με μέτριες μονώσεις

& θερμαντικά σώματα καλοριφέρ

14 Kw

Αντλίες θερμότητας σε μονοκατοικίες

 

Οι μονοκατοικίες προσφέρουν συχνά περισσότερο χώρο και ευελιξία όταν πρόκειται για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Ενδεικτικά:

 

1. Εξωτερικός χώρος: Οι μονοκατοικίες έχουν συνήθως περισσότερο υπαίθριο χώρο, όπως ή αυλή, όπου μπορεί να τοποθετηθεί η εξωτερική μονάδα του συστήματος αντλίας θερμότητας. Αυτός ο άφθονος εξωτερικός χώρος διευκολύνει την εγκατάσταση μεγαλύτερων και ισχυρότερων συστημάτων αντλιών θερμότητας, τα οποία μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική θέρμανση και ψύξη για ολόκληρο το σπίτι.

 

2. Λιγότερο περίπλοκη εγκατάσταση: Η διαδικασία εγκατάστασης αντλιών θερμότητας σε μονοκατοικίες τείνει να είναι λιγότερο περίπλοκη σε σύγκριση με τα διαμερίσματα πολυκατοικιών. Η εξωτερική μονάδα μπορεί να τοποθετηθεί άνετα και η εσωτερική μονάδα (αντλία θερμότητας διαιρούμενου τύπου) μπορεί συχνά να βρίσκεται σε κεντρική θέση μέσα στο σπίτι, εξασφαλίζοντας αποτελεσματική διανομή του αέρα (θερμό ή ψυχρό)

 

3. Εκτιμήσεις κόστους: Ενώ το κόστος εγκατάστασης για μονοκατοικίες μπορεί να ποικίλει ανάλογα με παράγοντες όπως το μέγεθος του συστήματος και τυχόν απαραίτητες τροποποιήσεις στο υπάρχον δίκτυο θέρμανσης, μπορεί να είναι πιο εύκολο και λιγότερο δαπανηρό σε σύγκριση με το διαμέρισμα πολυκατοικίας

Αντλίες θερμότητας σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

 

Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας σε διαμέρισμα πολυκατοικίας μπορεί να παρουσιάσει μερικές «ιδιαιτερότητες»:

 

1. Περιορισμένος εξωτερικός χώρος: Τα διαμερίσματα έχουν συνήθως περιορισμένο εξωτερικό χώρο (μικρό μπαλκόνι), γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την εύρεση κατάλληλης τοποθεσίας για την εξωτερική μονάδα. Αυτός ο περιορισμός μπορεί να κάνει έως και αδύνατη την τοποθέτηση της αντλίας θερμότητας

 

2. Διαθέσιμος οικονομικός προϋπολογισμός: Δεδομένης της πολυπλοκότητας της εγκατάστασης σε διαμερίσματα, το αρχικό κόστος σίγουρα είναι υψηλότερο. Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τον οικονομικό σας προϋπολογισμό σας και να διερευνήσετε τις διαθέσιμες επιλογές για χρηματοδότηση ή επιδότηση μέσω των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης όπως το «εξοικονομώ-αυτονομώ».

Συνοπτικά, όταν επιλέγετε μια αντλία θερμότητας για το σπίτι σας, ο τύπος κατοικίας στον οποίο ζείτε παίζει κεντρικό ρόλο. Οι μονοκατοικίες προσφέρουν γενικά περισσότερο χώρο και ευελιξία για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, ενώ τα διαμερίσματα πολυκατοικιών ενδέχεται να παρουσιάσουν προκλήσεις λόγω περιορισμένου εξωτερικού χώρου και σύνθετων απαιτήσεων εγκατάστασης, όπως η σύνδεση με το κολλεκτέρ του διαμερίσματος για τις ανάγκες αυτονομίας του διαμερίσματος.


  Catalog
  Catalog